APPPC Regional Workshop on Commodity Standards

Virtually on 2–3 June 2022 Daily at 10:00-13:00 hours (Bangkok time)

Zoom Meeting URL: https://fao.zoom.us/j/96729160707

Meeting ID: 967 2916 0707 Passcode: 11223344

Provisional Agenda

Day 1 Thursday, 2 June 2022

Time (hrs.)	Particulars	Presenters
10:00-10:20		Presenters
(20 min.)	Opening session Welcome by hosting country Opening remarks IPPC Secretary APPPC Executive Secretary APPPC Plant Quarantine Committee Chair PPPO ExCo Deputy Chair	Peter Thomson (New Zealand as host) Osama El-Lissy (IPPC) Yubak Dhoj GC (APPPC) Kyu-Ock Yim (APPPC PQC) Nacanieli Waqa (PPPO)
10:20-10:40 (20 min.)	Session 1: Overview IPPC Strategic Framework (2020-2030) Purpose and scope of workshop	Peter Thomson (IPPC CPM Bureau) Lihong Zhu (New Zealand)
10:40-11:20 (40 min.)	Session 2: Introduction to commodity specific ISPMs – international development	Sam Bishop (United Kingdom, IPPC Standards Committee (SC) member, Steward of Expert Working Group (EWG) for ISPM 46) Joanne Wilson (New Zealand, IPPC SC member, Assistant Steward of EWG for ISPM 46) Lihong Zhu (New Zealand, IPPC TPCS member)
11:20-11:50 (30 min.)	Session 3: Regional progress on commodity standard development • Regional Standard on Phytosanitary Measures (RSPM) for specific commodity – APPPC RSPM 11 for mango (adopted 2019) • Regional Implementation Guidance (RIG) on ISPMs for commodity – APPPC Seed RIG with chilli seed as annex • Criteria for inclusion of pests/measures/treatments in a commodity standard	Joanne Wilson (NZ) Prateep Arayakittipong (Thailand) Joanne Wilson (NZ)

11:50-12:00	Break	
(10 min.)		
12:00-13:00	Session 4 Facilitated discussion	
(60 min.)	 Criteria for commodity selection and 	Peter Thomson (NZ)
	prioritisation	Jenny Mei Lai Yap (Singapore)
	 Discussion and prioritisation: 	
	Regional priorities for commodity	Lihong Zhu (NZ)
	RSPM development (feeding into	All participants
	APPPC Work Plan 2023-2024)	

Day 2 Friday, 3 June 2022

Time (hrs.)	Particulars	Presenters
10:00-12:10	Session 5: Facilitated discussion:	
(130 min.)	Implementation of commodity	
	ISPMs/RSPMs/RIG	
	 NPPO roles and responsibilities 	Peter Thomson (NZ)
	 Developing import requirements using 	
	a commodity standard	Lihong Zhu/Joanne
	 Market access negotiating using a commodity standard 	Wilson/Preet Parmar (NZ)
	International/regional/industry collaboration and consultation on	All participants
	information sharing, resource	
	utilisation, PRA and import	
	requirements development, treatment	
	efficacy data, diagnostic protocols,	
	historical trade, compliance	
	information to reduce time and	
	resources on bilateral negotiation and	
	facilitate safe trade	
12:10-12:20	Break	
(10 min.)		
12:20-12:40	Session 6 Field trip (video/picture)	
(20 min.)	Components of mango export system	PPPO
	Vapour heat treatment of Thai mango	Thailand
	for export	TDC Assetsed's
12.40 12.00	Session 7	TBC Australia
12:40-13:00	Session 7	Nam Zaaland & ADDDC
(20 min.)	Workshop wrap up	New Zealand & APPPC
	 Closing remarks 	